Wafle to nie tylko chrupiące talarki, które zawsze są pod ręką jako szybka, zdrowa i lekka przekąska. Mogą także posłużyć jako baza dla innych zdrowych darów natury i wspólnie z nimi pieścić nasze podniebienia na słodko albo na słono. Oto kilka propozycji, jak można to szybko i łatwo zrobić. Pozwólcie się zainspirować!

Wafle gryczane z kaczką i konfiturą z czerwonej cebuli

– opakowanie wafli gryczanych pełnoziarnistych
– podwójna pierś z kaczki
– czosnek,
– majeranek
– sól, pieprz
– 6 czerwonych cebul
– łyżeczka octu balsamicznego
– łyżka miodu
– olej

Pierś z kaczki umyć i osuszyć. Natrzeć przyprawami: rozdrobnionym czosnkiem, pieprzem, solą, i majerankiem. Wstawić do lodówki na noc. Pierś krótko obsmażyć na tłuszczu (ok.1-2 minut z każdej strony) i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 30 minut, odwracając ją w trakcie pieczenia. Cebulę pokroić i zeszklić na malej ilości oleju. Dodać łyżeczkę octu balsamicznego, doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu jeszcze przez około 5 – 8 minut. Na koniec dodać lyżkę miodu. Pozostawić pod przykryciem do wystygnięcia. Na gryczanych waflach położyć kawałki pieczonej kaczki z dodatkiem cebulowej konfitury.


Czas przygotowania 1 h + marynowanie

Wafle gryczane z kaczką i konfiturą z czerwonej cebuli

PRODUKTY

INFORMACJE OGÓLNE

NA SKRÓTY

Eurowafel Sp. z o.o. Sp.k.



Euro Wafel © 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone.

Euro Wafel © 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone.

PRODUKTY

NA SKRÓTY

INFORMACJE OGÓLNE

Eurowafel Sp. z o.o. Sp.k.



Euro Wafel © 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone.

INFORMACJE OGÓLNE

Eurowafel Sp. z o.o. Sp.k.



Eurowafel © 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone.
pl_PLPolish