Składniki:
– opakowanie wafli gryczanych pełnoziarnistych
– podwójna pierś z kaczki
– czosnek,
– majeranek
– sól, pieprz
– 6 czerwonych cebul
– łyżeczka octu balsamicznego
– łyżka miodu
– olej
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania:
Pierś z kaczki umyć i osuszyć. Natrzeć przyprawami: rozdrobnionym czosnkiem, pieprzem, solą, i majerankiem. Wstawić do lodówki na noc. Pierś krótko obsmażyć na tłuszczu (ok.1-2 minut z każdej strony) i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 30 minut, odwracając ją w trakcie pieczenia. Cebulę pokroić i zeszklić na malej ilości oleju. Dodać łyżeczkę octu balsamicznego, doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu jeszcze przez około 5 – 8 minut. Na koniec dodać lyżkę miodu. Pozostawić pod przykryciem do wystygnięcia. Na gryczanych waflach położyć kawałki pieczonej kaczki z dodatkiem cebulowej konfitury.
Czas przygotowania 1 h + marynowanie